1)Ayam masak lemak cili padi..
Bahan-Bahan:
500-800 grams ayam
1 tin santan
minyak
garam
gula
serai
bahan unt ditumbuk/blend:
2-3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
12 batang cili padi
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
3 cm lengkuas
1-2 biji buah keras
Cara:
1. Tumis bahan yg dikisar dlm myk sampai naik bau
2. masukkan serai yg sudah di titik
3. kacau sampai sebati
4. masukkan ayam dan gaul
5. masukkan santan
6. kacau & tunggu sehingga mendidih
7. masukkan garam & gula secukup rasa
8. tunggu hingga ayam masak unt 20mins atas api yg sederhana besar
Cadangan Hidangan:
hidangkan panas-panas bersama nasi
2)Cheese & Egg Tart
Bahan-Bahan:
200-300gm kulit doh puff pastri
2 biji telur
4 biji telur kuning
250 ml susu sejat
150-180gm gula kastor
250ml susu segar
60gm keju mozzarella
1 sudu esen vanila
Cara:
1.Campurkan kesemua bahan kecuali keju di dalam mixing bowl,kemudian kacau dan pukul menggunakan wire whiskhingga sebati.
2.Potong doh puff pastri mengikut acuan muffin dan taburkankeju mozzarella di dalamnya.Tuangkan adunan pertama hingga penuh.
3.Bakar pada suhu 170 selsius,kira-kira 20-30 minit mengikut saiz tart
Cadangan Hidangan:
Sesuai untuk majlis,party hari jadi dan lain-lain
Tambahan:
selamat mencuba!rugi kalau x cuba!
3)Ayam berlada-resepi traditional..fresh dri ladang..
Bahan-bahan:
1)cili giling
2)bawang besar
3)cili sos
Cara memasak:
Mulakan memasak dengan 'bismillahirrahmanirrahim
1)Hiris bawang besar bulat2.
2)siang ayam mengikut saiz yang dikehendaki.
3)Goreng ayam separuh masak.
4)tumis cili giling dan bawang sehingga naik bau.
5)masukkan ayam dan kacau..
6)masukkan perasa secukupnya..(jangan banyak2 ya...nati kena hypertension..^_^)
7)Haruslah diselitkan dengan zikir ya...yang penting...SENYUM..^_^..
Taraa....da siap...
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment